Transport w kontrolowanej temperaturze.
RAFFO COURIER SERVICE w zależności od rodzaju produktu, wykorzystuje różne konfiguracje temperatur w procesie logistycznym. Odpowiednia wielkość umożliwia utrzymanie, jakości, walorów smakowych, jednolitej tekstury towarów, czy też uniemożliwienie powstawania pleśni bądź bakterii.
Podstawowe normy temperatur w łańcuchach chłodniczych to;
Głębokie zamrożenie „deep freeze”, zakres temperatury od –25°C do –30°C, dla produktów: owoce morza (krewetki), lody.
Mrożony „frozen”, zakres temperatury od –10°C do –20°C, dla produktów: mrożone mięso (wołowina, drób, wieprzowina), mrożone wyroby cukiernicze i piekarnicze.
Chill „chill”, zakres temperatury od 2°C do 4°C, dla produktów: owoce, warzywa, świeże mięso.
Farmaceutyczny „pharmaceutical”, zakres temperatury od 2°C do 8°C, dla produktów: szczepionki.
Banan „banana”, zakres temperatury od 12°C do 14°C, dla produktów: owoce tropikalne (pomarańcze, ananasy), warzywa (bulwy, np. ziemniaki).
W serwisie RAFFO COURIER SERVICE stosowane normy w łańcuchu chłodniczym to;
Zakres temperatury - Chłodzone (+2°C do +8°C)
Zakres temperatury - Kontrolowana temperatura pokojowa (+15°C do +25°C)
Zakres temperatury - Mrożone (-25°C do -15°C)
Zakres temperatury - Suchy lód (-90°C do -50°C)
Zakres temperatury - Kriogeniczny LN2 (-200°C do -150°C)
Comments