top of page

Normy temperatur w łańcuchach chłodniczych RCS

Transport w kontrolowanej temperaturze.


RAFFO COURIER SERVICE w zależności od rodzaju produktu, wykorzystuje różne konfiguracje temperatur w procesie logistycznym. Odpowiednia wielkość umożliwia utrzymanie, jakości, walorów smakowych, jednolitej tekstury towarów, czy też uniemożliwienie powstawania pleśni bądź bakterii.


Normy temperatur w łańcuchach chłodniczych RCS
Normy temperatur w łańcuchach chłodniczych RCS

Podstawowe normy temperatur w łańcuchach chłodniczych to;

  • Głębokie zamrożenie „deep freeze”, zakres temperatury od –25°C do –30°C, dla produktów: owoce morza (krewetki), lody.

  • Mrożony „frozen”, zakres temperatury od –10°C do –20°C, dla produktów: mrożone mięso (wołowina, drób, wieprzowina), mrożone wyroby cukiernicze i piekarnicze.

  • Chill „chill”, zakres temperatury od 2°C do 4°C, dla produktów: owoce, warzywa, świeże mięso.

  • Farmaceutyczny „pharmaceutical”, zakres temperatury od 2°C do 8°C, dla produktów: szczepionki.

  • Banan „banana”, zakres temperatury od 12°C do 14°C, dla produktów: owoce tropikalne (pomarańcze, ananasy), warzywa (bulwy, np. ziemniaki).


W serwisie RAFFO COURIER SERVICE stosowane normy w łańcuchu chłodniczym to;

  • Zakres temperatury - Chłodzone (+2°C do +8°C)

  • Zakres temperatury - Kontrolowana temperatura pokojowa (+15°C do +25°C)

  • Zakres temperatury - Mrożone (-25°C do -15°C)

  • Zakres temperatury - Suchy lód (-90°C do -50°C)

  • Zakres temperatury - Kriogeniczny LN2 (-200°C do -150°C)



23 wyświetlenia0 komentarzy

Ostatnie posty

Zobacz wszystkie

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page